Abrikozen piramide Maintenon

In Gebak door Karin Vaneker

Een piramide van cake met slagroom en abrikozen die meer dan honderd jaar geleden is opgedragen aan Madame de Maintenon.

Ingrediënten voor de cake:

  • 110 gram zachte roomboter
  • 225 gram suiker
  • 4 grote eieren
  • 225 zelfrijzend bakmeel
  • 2 eetlepels water

Voor de piramide

  • 1 blik abrikozen
  • 75 ml (5 eetlepels) sherry
  • 250 ml slagroom
  • 15 gram (1 eetlepel) suiker
  • 30 gram pistachenoten (zonder schil)
  • Abrikozenjam
  • Angelica

Oven voorverwarmen op 200 °C. Doe de boter, suiker, eieren en zelfrijzend bakmeel in een beslagkom. Met een mixer tot een glad beslag kloppen. Voeg het water toe en roer opnieuw. Doe het beslag in een ingevette ronde springvorm. Zet de vorm in de oven. Bak de cake ongeveer 20 minuten, tot de cake in het midden nog veerkrachtig aanvoelt. Haal de cake uit de oven, 5 minuten laten afkoelen en de rand met een mes los snijden. Stort de cake op een schaal.

Besprenkel de cake met de sherry. Verwarm 2 flinke eetlepels abrikozenjam. Zeven en de jam over de bovenkant van de cake verdelen. Hak de pistachenoten fijn en strooi die over de jam. Klop de slagroom met de suiker stijf. Houd een beetje slagroom apart en maak een slagroom piramide op de cake. Laat de abrikozen uitlekken en verdeel ze over de slagroom. Doe de slagroom in een spuitzak en spuit rozetten tussen de abrikozen. Snijd de angelica in driehoeken en verdeel ze over de cake als decoratie.

The ideal cookery book, Margaret Alice Fairclough: Waverley Book Company Ltd. Londen (1911).