Diplomaatpudding

In Nagerechten door Karin Vaneker

“Maar ook thans nog, en dit geldt in alle landen ter wereld, ongeacht hun politieke of sociale systeem, hangt veel af van de wijze van ontvangen en van de al of niet behoorlijke culinaire verzorging van de bezoekende autoriteiten of diplomatieke collega’s.” —Mr. J.M.A.H. Luns* (1970)—

Ingrediënten:

  • ½ liter melk
  • 1 vanillestokje
  • Mespunt zout
  • 3 eieren
  • 125 gram suiker
  • 6 blaadjes gelatine of 18 gram gelatinepoeder
  • 25 gram rozijnen
  • 25 gram oranjesnippers
  • 50 gram gekonfijte vruchtjes
  • ¾ dl marasquin
  • 50 gram lange vingers
  • ¼ liter slagroom
  • 1 eetlepel (15 ml) olie

Bereiding
Week de gelatineblaadjes in een kopje koud water en de rozijnen in een kopje heet water.
Snijd de oranjesnippers en gekonfijte vruchtjes in kleine stukjes.
Leg de lange vingers in een schaal en begiet ze met de marasquin.

Breng de melk met het vanillestokje en een mespuntje zout aan de kook in een steelpan.
Splits ondertussen de eieren en roer de eierdooiers samen met de suiker tot een dikke massa in een ruime beslagkom.
Neem de pan met melk van het vuur en giet het in een dunne straal en al roerend bij het eimengsel.
Knijp de gelatine goed uit en roer die door de pudding. Af laten koelen, af en toe omscheppen.
Laat de rozijnen uitlekken en schep deze samen met de oranjesnippers en vruchtjes door de pudding.
Klop de eiwitten en slagroom apart stijf en spatel die door de pudding.
Bestrijk een puddingvorm van 1 liter met een kwastje olie en schep een beetje van de pudding onderin de vorm. Gladstrijken en bedekken met lange vingers. Herhaal dit proces en eindig met pudding.
Afdekken met plasticfolie. Laat de pudding in de koelkast afkoelen.
Omgekeerd op een bord of schaal serveren. Maak de pudding hiervoor voorzichtig van de rand los met een nat of warm mes.
Eventueel serveren met opgeklopte slagroom.

F.M. Stoll & W.H. de Groot (c. 1971) Het Haagse Kookboek: recepten, menu’s en receptenleer.

* De conservatieve, streng katholieke diplomaat Mr. J.M.A.H. Luns is van
1952 tot 1971 minister van Buitenlandse Zaken. Vanwege zijn charme, humor
en markante persoonlijkheid wordt Joseph Luns (1911-2002) in brede kring
populair en het boegbeeld van het naoorlogse Nederlandse buitenlandse
beleid.