Koude Kabinetpudding

In Nagerechten door Karin Vaneker

De kabinetsformatie is als een pudding ingestort. Een pudding die niet kan mislukken, is de kabinetpudding. De Britse klassieker wordt warm en koud gegeten.

Ingrediënten:

  • ½ liter melk
  • ½ vanillestokje
  • 2 eidooiers
  • 2 eiwitten
  • 80 gram kristalsuiker
  • 75 gram krenten en rozijnen
  • 50 ml rum
  • 12 gram (6) gelatineblaadjes

Bereiding
Doe de gelatine in een kopje met koud water.
Klop de eiwitten stijf.
Breng de melk met het vanillestokje aan de kook in een ruime steelpan. Draai het vuur zo laag mogelijk en laat de vanille 15 minuten of langer in de melk trekken. Verwijder het stokje.
Spoel de krenten en rozijnen af, afdrogen. Verwarm de rum, voeg de krenten en rozijnen toe en laat ze ongeveer 30 minuten in hete rum trekken. Afkoelen.
Doe de suiker en eidooiers in een kom, goed losroeren en bij de melk gieten. Roeren tot de vanillevla licht gebonden is.
De gelatineblaadjes uitknijpen en in een klein beetje kokend water oplossen.
Achtereenvolgens de gelatine, krenten en rozijnen en stijfgeklopte eiwiten door de vla scheppen. Spoel een puddingvorm af onder koud water.
Doe de kabinetpudding in de vorm wanneer de krenten en rozijnen niet meer zakken. In de koelkast afkoelen. Serveren met slagroom.

H.M.S.J. de Holl (1911) Ik Kan Koken.