Vorstelyk Tafelen met Frederik de Grote, koning van Pruisen

In Koning & Koningin door Karin Vaneker

Frederik de Grote, koning van Pruisen (1712-1786) verdeelt zijn tijd tussen de staatshuishouding, het voeren van oorlog en hobby’s als dwarsfluit spelen, componeren en schrijven. Daarnaast is Frederik een groot liefhebber van eten en drinken en spaart kosten nog moeite om gasten te entertainen. Mannelijke gasten vooral, want vrouwen zijn niet welkom aan de eettafel van de Pruisische koning. Over de zintuigen en de vreugde van de eettafel en goede wijn schrijft een brief aan zijn jongere zus Wilhelmine: “De kunsten werken door middel van de vijf zintuigen op het hart, muziek en welsprekendheid door het gehoor, schilderijen en mooie decoratie door het gezicht, goede wijn en tafelvreugde door de smaak, geur door de reuk. Niets is onverstandiger dan zichzelf die genoegens te ontzeggen. We moeten alle deuren waardoor ze ons kunnen bereiken veel preciezer openen en het leven genieten zolang we op de wereld zijn.”

Om volledig van zijn Tafelrunde te kunnen genieten, moeten bezoekers Fredrik’s paleis Sanssouci (zonder zorgen) om twaalf uur verlaten. De middagmaaltijd is de belangrijkste maaltijd van de dag. De eettafel wordt gedekt met porselein, champagnefluiten en zilveren bestek en de eerste gang bestaat uit soep, groente, pastei, vis, ragout en fricassee. De tweede gang uit gebraden vlees en gebakken of gebraden vis. En als dessert worden zoetigheid met ingemaakte vruchten en vers fruit geserveerd. Daarbij drinkt Frederik champagne en converseert hij met gasten. De gastronomische wensen van de fijnproever koning worden door een brigade van twaalf koks bereid. En zodat Frederik de volgende dag weer goed kan eten, moet de chef de cuisine bij het nagerecht met pen en papier verschijnen.