Het is verkiezingstijd in Duitsland. Zondag kiezen de Duitsers een nieuw parlement. De kans is groot dat Angela Merkel de verkiezingen wint. De 63-jarige bondskanselier* en CDU-leider geeft, volgens de Duitse media, maar zelden een kijkje in haar privéleven. In augustus was de onthulling van haar geheime recept voor aardappelsoep in de Duitse roddelpers dan ook groot nieuws. Merkel verbouwd de aardappelen zelf en voor de juiste textuur stampt ze de soep fijn met een aardappelstamper.
In het kader van de Europese eenwording is het recept voor de aardappelsoep van Angela Merkel al eerder verschenen. Op verzoek van een Duitse Männerinitiative (mannengroep) heeft de bondskanselier het recept in 2006 ingeleverd voor ‘Mannen koken’ een kookboek met recepten en andere wetenswaardigheden uit Litouwen, Polen, Duitsland en Nederland.
Ingrediënten:
- 1½ kilo aardappelen
- 200 gram doorregen spek, in stukjes
- 3 middelgrote uien, plakjes
- marjolein of oregano
- 300 gram soepgroente (1 wortel, 1 prei, 50 gram bladselderij)
- 1½ liter runderbouillon
- zout
- peper
- peterselie
Bereiding
Schil de aardappelen en snijd die in grove dobbelstenen. Doe de bouillon in een ruime pan, voeg de aardappelen en soepgroente toe. Aan de kook brengen, in ongeveer 10 minuten op laag vuur gaar koken. Afgieten, vocht bewaren. Stamp de aardappelen fijn en voeg het vocht toe.
Doe het spek in een pan. Op laag vuur uitbakken en de uien en 1 theelepel marjolein toevoegen. Bak de uien glazig. Roer spek en uien door de aardappelsoep. Op smaak brengen met zout en peper en garneren met fijngesneden peterselie.
* Sinds 1949 is de bondskanselier het hoofd van de Duitse regering. Eeuwenlang was de kanselier een hoge functionaris afkomstig uit geestelijke of aristocratische kringen en het hoofd van de kanselarij. Het bureau waar vorsten aktes, oorkondes en andere officiële documenten lieten opstellen, bezegelen en uitvaardigen.