Burger Naruhito

In Vlees door Karin Vaneker

Sinds 1 mei 2019 heeft Japan een nieuwe keizer. Op dinsdag 22 oktober 2019 is Naruhito (1960) officieel gekroond tot de 126ste Japanse keizer. De urenlang durende kroningsceremonie wordt van oudsher afgesloten met een keizerlijk banket. Maar terwijl de kroning bestaat uit oeroude, traditionele en religieuze rituelen, worden tijdens keizerlijke banketten geen typisch Japanse gerechten als sushi, yakitori en sashimi geserveerd. Na afloop van kroning krijgen de ongeveer 5.000 binnen- en buitenlandse gasten vooral gastronomische hoogstandjes uit de Franse keuken voorgeschoteld. Sinds 1871!
Een jaar later, in 1872, heeft de Japanse keizer Meiji (1852-1912) het eeuwenoude verbod op het eten van vlees opgeheven. Vooral het eten van rundvlees is, vanaf de 6de eeuw, een groot taboe in Japan. Sinds de opheffing van het verbod is het vlees van Japanse Wagyu runderen uitgegroeid tot ‘s werelds meest exclusieve en allerduurste rundvlees.
Hamburgers zijn in Japan pas na de Tweede Wereldoorlog gepopulariseerd en sindsdien zo gewoon dat ze op elke hoek van de straat te koop zijn. Ook de Japanse keizer werd sindsdien steeds gewoner. Naruhito is de tweede Japanse keizer zonder goddelijke status. Dé reden voor een Japanse chef-kok om de nieuwe opperburger te eren met een gigantische wagyu-runderhamburger.
De burger Naruhito , ter grootte van een voetbal, wordt belegd met sla, tomaten, ganzenlever en truffel en ter decoratie bestrooit met smakeloos, eetbaar bladgoud.

Ingrediënten voor 4 burgers à 150 gram:

  • 4 hamburger broodjes
  • 4 blaadjes sla
  • 4 plakken tomaat
  • 30 ml (2 eetlepels) olijfolie
  • 60 gram (4 eetlepels) roomboter
  • 300 gram (4 plakken) foie gras (ganzenlever)
  • 30 gram zwarte truffelschaafsel
  • 4 velletjes eetbaar bladgoud
  • zout
  • peper

Hanbāgā Naruhito

Bereiding
Verhit de olijfolie in een ruime koekenpan.
Bak de burgers op hoog vuur, 2 à 3 minuten per kant. Uit de pan halen en afgedekt minimaal 5 minuten laten rusten.
Besmeer de broodjes, ondertussen, met 2 eetlepels roomboter, leg er een blaadje sla en plakje tomaat op.
Bestrooi de ganzenlever met zout en peper. Verhit 2 eetlepels roomboter in een koekenpan, bak de ganzenlever op middelhoog vuur bruin, ongeveer 1 minuut per kant.
Leg de hamburgers op de tomaat, bedek ze met een plakje ganzenlever en truffelschaafsel.
Bestrooien met zout, leg de bovenste helft van het broodje erop.
Bestrooien met bladgoud.

Foto: @tokyo.grand.hyatt.co; ‘Celebrate The New Era with Golden Burgers’. Beeldbewerking: Collation