Chili sin Carne Willem-Alexander

In Stoofschotels door Karin Vaneker

Door zijn huwelijk met prinses Beatrix wordt prins Claus (1926-2002) tot huisman gebombardeerd. En ook al vindt hij koken heerlijk, een fulltime keukenprins wordt de prins-gemaal nooit. Prins Claus is de boeken ingegaan als verdienstelijk weekendkok. Zijn boeuff stroganoff en uiensoep, prijst zijn vrouw Beatrix aan als meesterlijk. Ook was Claus een meester in het bereiden van chili con carne. Chili, zoals het gerecht in de wandelgangen wordt genoemd, is van origine geen Mexicaans gerecht maar Amerikaans armeluiseten. Vanuit de zuidelijke staat Texas heeft het eenpansgerecht de wereld veroverd en komt het ook op de eettafel van de Oranjes terecht.

Keukenklassiekers als chili zijn alweer een tijdje in de mode en ook een dagje vleesloos eten wordt steeds gewoner. Volgens koningin Máxima krijgt haar gezin gezonde maaltijden voorgeschoteld ‘met heel veel groenten vooral.’ Tijdens hetzelfde interview vertelt koning Willem-Alexander, aardappelen en pasta komen het paleis niet meer in. Het staatshoofd vindt het geen pretje dat hij van zijn vrouw aldoor vis moet eten.

Anno 2019 wil een beetje vorst niet alleen gezond, maar ook klimaatvriendelijk eten. Chili wordt van oudsher met vlees bereid, die van prins Claus ook. Chili zonder vlees is een moderne en eigentijdse variant, passend bij het koningschap van zijn zoon, koning Willem-Alexander. Voor de bereiding is een paleiskeuken overbodig, bovendien kan elke keukenprins in spé en volleerde keukenkoning chili à la Willem-Alexander bereiden.

Ingrediënten voor 5 stevige eters:

  • 2 bollen knoflook
  • 50 ml (circa 3 eetlepels) olijfolie
  • 3 middelgrote wortelen, in dunne plakjes of blokjes
  • 2 oranje paprika’s, in dunne reepjes of blokjes
  • 30 ml (2 eetlepels) agavesiroop of 2 eetlepels rietsuiker
  • 2 eetlepels chilipoeder of grof gemalen rode chili peper
  • 1 eetlepel verse salie (fijngehakt) of 1 theelepel gedroogd
  • 2 eetlepels gerookt paprikapoeder
  • 70 gram (1 blikje) tomatenpuree
  • 1 kilo rijpe tomaten, fijngesneden (of: 2 blikken tomatenstukjes in blik)
  • 500 ml (½ liter) groentebouillon of water
  • 1200 gram gekookte bonen (3 blikken à 400 gram) bijvoorbeeld, rode kidney, witte, bruine, zwarte bonen of kikkererwten
  • Zout en zwarte peper, vers gemalen
  • 1 bosje verse koriander, fijngesneden (of: fijngesneden bosui)

Chili zonder Vlees Willem-Alexander

Bereiding
Oven voorverwarmen op 180 ̇C

Gebruik een kwast of keukenpapiertje en bedek de knoflookbollen met een beetje olijfolie. Circa 20 minuten roosteren. Doe de bonen in een vergiet en spoel ze af onder koud stromend water.

Verwarm 2 eetlepels olie in een grote pan op middelhoog vuur. Doe de laatste eetlepel olie in de pan en voeg de uien toe. Op middelhoog vuur, 2 tot 3 minuten smoren.
Voeg de siroop of suiker toe en bak de uien goudgeel in ongeveer 20 minuten. Af en toe roeren.
Voeg de wortel, paprika, chilipoeder en salie toe. Af en toe roeren en ongeveer 2 minuten smoren.
Roer de tomatenpuree en het gerookte paprikapoeder erdoor, maximaal 5 minuten meebakken.
Voeg de tomaten, bouillon en bonen toe. Aan de kook brengen en op laag vuur ongeveer een uur laten pruttelen. Tot de tomaten ingekookt zijn tot een dikke saus. Af en toe roeren en het deksel half op de pan leggen. Proef en voeg naar smaak zout en peper toe.

Knijp de knoflooktenen uit boven een kommetje. Doe ze bij de chili. Proef en voeg meer gerookt paprikapoeder of agavesiroop toe. Serveer de chili met de fijngesneden koriander of ringetjes bosui.

Serveren met rijst, taco chips, ijsberg- of romaine sla.