Consommé Monaco

In Soepen by Karin Vaneker

In 1899 serveert de Britse koningin Victoria tijdens het kerstdiner Consommé Monaco. Een eenvoudige doperwtensoep die de Britten tegenwoordig bestempelen als keukenklassieker en comfort food (lees: troosvoer). In het Verenigd Koninkrijk bereiden koks en huisvrouwen de soep op geheel eigen wijze, waarbij de room en vooral de munt maar zelden onbreken.

Ingrediënten:

  • 500 gram doperwten
  • 1¼ liter rundvleesbouillon
  • 250 ml room
  • 30 gram boter
  • 1 tak munt
  • ¼ rode paprika
  • zout
  • peper
  • suiker

Bereiding
Kook de doperwten beetgaar in gezouten water, ongeveer 3 minuten. Doe ze in de bouillon en voeg de room, zout, peper en een snufje suiker toe. Goed verwarmen, maar niet koken. Draai het vuur uit en roer de boter door de soep. Serveren met fijngehakte munt en fijngesneden rode paprika.

Mrs. McKee (1963) To set before a queen.