Duitse Driekoningentulband

In Gebak door Karin Vaneker

Eeuwenlang was het in Duitsland een wijdverbreide gewoonte om op Driekoningen een koningskoek met honing, kaneel en peper te bakken en in het deeg een boon of een muntje te verstoppen. Na de middeleeuwen is de honing gaandeweg vervangen door suiker. En van cake tot tulband, zijn sindsdien allerlei variaties ontstaan op de middeleeuwse keukenklassieker.

Ingrediënten:

    Cakebeslag
  • 250 gram patentbloem
  • 75 gram custard of 1 pakje vanillepuddingpoeder
  • 15 gram (1 pakje) bakpoeder
  • ⅛ theelepel zout
  • 200 gram roomboter, in stukjes
  • 200 gram kristalsuiker
  • 4 eieren
  • 1 theelepel geraspte citroenschil of 1 zakje vanillesuiker
  • 75 ml (6 eetlepels) melk
    Vulling
  • 150 gram krenten
  • 150 gram rozijnen
  • 2 eetlepels (30 ml) rum of cognac
  • 50 gram amandelsnippers
  • 50 gram bigarreaux (gekonfijte kersen)
  • 25 gram oranjesnippers (gekonfijte sinaasappelschillen)
  • 25 gram sukade (gekonfijte schil van de sukadecitroen)
  • Tulbandvorm 2 liter
  • Paneermeel
  • 2 grote droge witte bonen
  • 1 grote droge bruine boon*

Voorbereiding
Doe de krenten en rozijnen in een vergiet. Afspoelen onder warm stromend water. Uitlekken, in een schaal doen en besprenkelen met de rum. Vet de tulbandvorm in met 1 eetlepel boter, bestrooien met paneermeel. Vermeng de bloem met het custardpoeder, bakpoeder en zout. Splits de eieren, bewaar de dooiers en klop de eiwitten met een snufje zout tot een stevig schuim. Oven voorverwarmen op 160 °C.

Bereiding
Doe de roomboter en suiker in een grote beslagkom. Gebruik een mixer en klop de boter en suiker tot een romige massa en de suiker niet meer knarst. Voeg de eidooiers en citroenschil een voor een toe. Klop het deeg nog 4 tot 6 minuten. Roer of schep het bloemmengsel beetje bij beetje door het beslag. Voeg steeds een beetje melk toe. Gebruik een spatel of grote lepel om het eiwitschuim door het beslag te mengen.

Vermeng de vulling in een schaal. Licht bestrooien met bloem en door het beslag scheppen. Vul de tulbandvorm en druk de gedroogde bonen in het beslag. Strijk het beslag aan de bovenkant glad. Bak de Driekoningenkoek onderin de oven. Gebruik een satéprikker om te controleren of de koek gaar is.

*De 3 gedroogde bonen zijn een symbolische verwijzing naar de oosterse herkomst van Melchior, Caspar en Balthasar, de wijzen of 3 koningen uit het oosten.