Duke of Argyll’s tea-tree soep

In Soepen door Karin Vaneker

In China gaat de soep door het leven als boksdoorn- of goji soep. Om de licht bittere smaak van het blad te neutraliseren, doen Chinezen vaak ook wat verse gember, peper of een beetje suiker in de soep. De soep wordt ook geserveerd met gedroogde gojibessen of een paar druppels sesamolie. Gedroogde gojibessen zijn in Nederland alom te koop, de bladeren worden vers, gedroogd en bevroren in Chinese supermarkten aangeboden. Zelf plukken kan, uiteraard, ook!

Duke of Argyll’s tea-tree is de Engelse benaming voor boksdoorn (Latijn Lycium barbarum). De struik die van origine uit Azië komt, is omstreeks 1730 in Europa geïntroduceerd door Archibald Campbell, de 3de hertog van Argyll (1682-1761). Om zijn landgoed te verfraaien, importeert hij grote hoeveelheden exotische planten en bomen. Vanwege zijn enthousiasme voor tuinieren krijgt hij de bijnaam ‘Treemonger’ (bomen verzamelaar). In sommige delen van Engeland wordt de boksdoorn als haag gebruikt. De struik groeit vooral op zandgrond en langs de kust en is overal in de Nederlandse duinen te vinden. In China wordt de boksdoorn, sinds het begin van de vorige eeuw, meestal Goji genoemd.

In Azië en met name China wordt de boksdoorn (kou-kay-choi, gau gei choi) sinds jaar en dag als medicijn, voedsel en thee gebruikt. In de traditionele Chinese geneeskunde worden de schors van de wortel en bessen gebruikt voor kwalen als vermoeidheid, buik- en hoofdpijn, onvruchtbaar- en duizeligheid. Om veroudering tegen te gaan, worden de langwerpige, spitsvormige oranje bessen ook verwerkt tot tincturen, poeders en tabletten. Als voedsel worden de oranje bessen rauw, gedroogd en gekookt gegeten en gebruikt voor sap, thee en wijn. De bessen smaken bitter zoet en de bladeren hebben een muntachtig aroma. Behalve als thee worden de bladeren als kruid en groente gebruikt.

Thee van de bladeren van boksdoorn wordt in het Verenigd Koninkrijk ook Lord Macartney’s thee genoemd. George Macartney, de eerste graaf van Macatney (1737-1806) was de eerste Britse ambassadeur in China. Na de introductie van boksdoorn in het Verenigd Koninkrijk werd het blad verward met theebladeren en kreeg de kruidenthee haar bijnaam.

Ingrediënten:

  • 5 takjes van de Duke of Argyll’s tea-tree of 500 gram spinazie
  • 500 gram varkenskrabbetjes
  • 1 eetlepel olie
  • 125 gram varkenslapjes, in reepjes van 5 centimeter
  • 1 theelepel olie
  • 1 theelepel sojasaus
  • 1 theelepel maïzena
  • zout
  • ve-tsin
  • 2 eieren
  • 250 gram rijst

Bereiding

Doe de rijst in een vergiet, afspoelen onder koud stromend water en in 15 minuten gaar koken in 375 ml water.
Spoel de krabbetjes af onder koud stromend water. Doe in een ruime pan met 2 liter water.
Verwijder de bladeren van de takjes tea-tree en doe ze in de pan. Aan de kook brengen en op laag vuur ongeveer 1 ½ uur laten trekken en inkoken tot ongeveer 1 liter bouillon.
Verwijder de botten van het vlees en de blaadjes.
Vermeng de olie, saus en maïzena in een ruime kom en schep de reepjes vlees erdoor.
Schep het vlees door de bouillon, op laag vuur in circa 10 minuten garen. Proef en breng de soep op smaak met zout en ve-tsin. Voeg de tea-tree bladeren of de spinazie toe.
Doe de eieren in een kom en klop ze los. Voeg de eieren al roerend toe aan de soep.
Doe een flinke eetlepel rijst in een soepkom en schep de soep erover.
Heet serveren.

Rijstgerechten uit alle windstreken (1968) Tomi Egami

Beeldbewerking: Collation.