Haagse Bluf

In Nagerechten door Karin Vaneker

Het is momenteel eenvoudiger om een eidooier van het eiwit te scheiden dan
een stem op een politieke partij uit te brengen. Heeft u geen trek in
gebakken lucht uit Den Haag? Eet u liever een soufflé? Probeer dan de
Omelette Soufflée uit Vorstelyk Tafelen en serveer uw gasten meteen het
verhaal over de uitvinding van de oer-soufflé.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 2 eiwitten
  • 1 mespuntje zout
  • 75 gram kristalsuiker
  • 200 ml bessensap
  • 8 lange vingers
  • 4 Franse vruchtjes

Bereiding
Doe de eiwitten met het zout en de suiker in een kom en klop stijf. Klop er dan beetje bij beetje de bessensap door en blijf kloppen tot een luchtige schuimige massa ontstaat.

Verdeel de Haagse bluf over 4 schaaltjes, steek er 2 lange vingers in en leg in het midden een Frans vruchtje.

Haagse bluf moet direct worden opgediend, want het bessensap zakt snel uit.

Bron recept: Jo van Lamoen (1987) Van Goudse Moppen en Haagse Bluf: Zuidhollandse streekgerechten en wetenswaardigheden.
Foto menukaart: Culinaire Groeten Uit Noord-Holland: Traditionele Streekrecepten (1988). Uitgeverij Michon.