Koude erwtensoep De Broglie

In Soepen door Anton Moonen

Het Huis De Broglie is een grafelijke Italiaanse familie die in de 17de eeuw naar Frankrijk emigreert. Daar kopen ze een minuscuul prinsendom (dat kon toen nog heel eenvoudig) en dus mag Francesco-Maria di Broglia zich voortaan markies noemen. Zijn kleinzoon François-Marie maakt zich uitermate verdienstelijk in het Franse leger en krijgt in 1742 van Lodewijk XV de hertogstitel. Zijn zoon, Victor-François, op zijn beurt krijgt de titel Prins van het Heilige Roomse Rijk van keizer Frans I Stefan. Sindsdien is de familie niet meer weg te denken uit de Franse geschiedenis, met name uit de Franse politiek en de Académie française, de ‘waakhond’ van de Franse taal.

Onze interesse gaat vooral uit naar prinses Marie-Blanche de Broglie, die wereldwijd kooklessen gaf en verschillende culinaire boeken schreef als À la table des Rois en Cuisiner pour recevoir. En zet uw vooroordelen maar aan de kant, want de prinses kookt heel graag met bier en ook een hamburger schrikt haar niet af. Ideaal voor een zomers diner is de koude doperwtensoep waarvoor de prinses ‘exclusivement’ verse doperwtjes gebruikt. Broglie wordt overigens uitgesproken als ‘Brui’. Dat heurt nu eenmaal zo.

Ingrediënten voor 6 personen:

  • 2 kg verse doperwten
  • 1 ui of 2 sjalotten
  • ½ liter kippenbouillon
  • 200 g room
  • 2 suikerklontjes

Dop de erwten en snijd de ui of de sjalotten in dunne reepjes. Doe de groenten, bouillon en suiker in een blender. Fijnmalen en de room toevoegen tot een smeuïg mengsel ontstaat. Zout en peper naar smaak toevoegen.

De prinses serveert deze soep soms warm en gegarneerd met kleine in boter gebakken croutons en eventueel een teentje knoflook . In de zomer wordt de soep ijskoud met een beetje fijngesneden munt geserveerd.