Pannenkoek Willem-Alexander

In Het Ei door Karin Vaneker

In zijn jonge jaren gaat koning Willem-Alexander als Prins Pils door het leven. Met een biertje in de hand en al juichend wordt hij regelmatig in een partytent of op de tribune van sportieve evenementen gesignaleerd. Ook nu bezoeken het staatshoofd en zijn familie graag sport- en andere volkse evenementen. Sterker, haar liefde voor het volk steekt de koninklijke familie niet onder stoelen of banken. Van een hekje schilderen tot pannenkoeken bakken voor bejaarden: Willem-Alexander draait er zijn hand niet voor om. Kortom, het is de hoogste tijd een pannenkoek aan Zijne Koninklijke Hoogheid op te dragen.

Ingrediënten:

voor 6 pannenkoeken

  • 250 gram bloem
  • 2 eieren
  • 400 ml pils
  • zonnebloemolie
  • 1 theelepel (7½ gram) zout

voor de Oranjesaus

  • 1 grote biologische sinaasappel
  • 1 biologische citroen
  • 110 gram fijne kristalsuiker
  • 40 gram bloem
  • 50 gram ongezouten roomboter
  • 2 eetlepels (30 ml) rum
  • 2 eetlepels (30 ml) cognac
  • 1¾ dl medium dry sherry

Bereiding
Zeef de bloem boven een beslagkom. Voeg het zout toe. Maak in het midden een kuiltje, splits de eieren en voeg de eidooiers toe. Gebruik een mixer of houten pollepel en roer de pils erdoor tot een glad beslag ontstaat.
Klop de eiwitten stijf met een snufje zout. Spatel het door het beslag.
Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan, schep beslag in de pan en ronddraaien tot de bodem bedekt is met beslag. Op middelhoog vuur bakken tot luchtbelletjes ontstaan, omdraaien en goudbruin bakken.
Houd de pannenkoeken warm door ze op een bord op een pan kokend water te leggen.

Oranjesaus
Gebruik een dunschiller om de sinaasappel en citroen te schillen. Snijd de schilletjes in hele dunne reepjes.
Doe 2¾ dl water in een ruime steelpan en voeg de suiker en citrusreepjes toe. Langzaam aan de kook brengen en 15 minuten zacht laten pruttelen.
Pers de sinaasappel en citroen uit en doe het sap samen met de rum, cognac en sherry bij het suikerwater en de citrusreepjes in de steelpan. Aan de kook brengen en zachtjes laten pruttelen.
Doe de boter in een steelpan, op laag vuur verwarmen, roer de bloem door de gesmolten boter en voeg beetje bij beetje een beetje saus toe. Gebruik een garde en blijf roeren tot een gebonden saus ontstaat.
Giet de warme saus in een schaaltje en serveer die bij de pannenkoeken.

Fotografie: Erwin Slaats