Parlementsgebak met chocoladecrème

In Gebak door Karin Vaneker

Nederland kiest een nieuwe Tweede Kamer. In 2017 is kiezen behoorlijk lastig! Op het stembiljet staan 28 partijen en meer dan elfhonderd kandidaten, die staan te popelen om het volk te vertegenwoordigen in het parlement. Het parlement, dat bestaat uit de Eerste en Tweede Kamer, controleert de regering en is medewetgever. De 75 senatoren van de Eerste Kamer worden niet rechtstreeks gekozen, maar de 150 volksvertegenwoordigers van de Tweede Kamer wel!

Na de verkiezing begint de formatie van een nieuwe regering. En als slagroom op de taart worden de ministers en staatssecretarissen door Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander beëdigd.

Parlementsgebak met chocoladecrème wordt gemaakt van biscuitbeslag. Met een mixer is de bereiding kinderspel. En wanneer u het biscuitdeeg bestrijkt met chocoladepasta of (warme) jam met een scheutje likeur of citroensap staat het gebak voor de verkiezingsuitslag bij u op tafel.

Ingrediënten:

  • 6 eieren
  • 250 gram kristalsuiker
  • 300 gram bloem
  • snufje (¼ theelepel) zout
  • chocoladecrème*
  • 250 ml stijfgeslagen slagroom
    *Chocoladecrème
  • 3 eieren
  • 150 gram kristalsuiker
  • 2 eetlepels (12 gram) cacaopoeder
  • 2 eetlepels (30 ml) melk
  • 150 gram roomboter

Bereiding
Oven voorverwarmen op 200°C. Bakplaat bekleden met bakpapier.
De eieren en suiker worden au-bain-marie tot een dik en schuimig geheel geklopt. Doe de suiker en eieren hiervoor in een ruime, ronde schaal, zet die op een pan met een laagje kokend water. Gebruik een garde of mixer en klop de eieren en suiker in 4 tot 6 minuten schuimig. De suiker mag niet meer knarsen.

Haal de schaal van de pan af, doorkloppen en laten afkoelen. Strooi de zout op de bloem. Zeef de bloem en spatel die beetje bij beetje door de schuimige massa. Gebruik een spatel om het beslag over de bakplaat te verdelen en schuif die in het midden van de oven. 10 tot 15 minuten bakken, tot het een egale goudgele kleur heeft. Haal de bakplaat uit de oven, volledig laten afkoelen.

Bereid ondertussen de chocoladecrème. Bestrijk het biscuitdeeg met de crème, rol het gebak voorzichtig op. Snijd de biscuitrol in stukken van 6 centimeter en leg die naast elkaar op een groot plat bord of schaal. Garneren met toefjes slagroom.

Chocoladecrème
Doe de eieren en suiker in een (beslag)kom en gebruik een garde of mixer om er een dik en schuimig geheel van te kloppen. Doe de cacao in een kopje en roer die samen met de melk tot een papje. Roer de cacaomelk door het eier-suikermengsel. Doe de boter in een (beslag)kom en klop die licht en luchtig. Voeg de boter, beetje bij beetje, bij de chocoladecrème en roer die tot een glad geheel.