Roomsoep Maria Stuart

In Soepen door Karin Vaneker

De roomsoep Maria Stuart, voluit Fond de potage velouté de volaille Maria Stuart, wordt gegarneerd met doperwten en plakjes gekookte wortel in de vorm van een kruis. De katholieke koningin van Schotland eindigt namelijk op het schavot en haar protestantse zoon James op de Engelse troon.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 kip van circa 2 kilo
  • 1 ½ liter kippenbouillon
  • 4 eidooiers
  • 250 ml room
  • 150 gram boter
  • 75 gram doperwten
  • 2 wortels
  • Zout
  • Peper

Fond de potage velouté de volaille Maria Stuart

Bereiding
Verdeel de kip in stukken.

Doe de bouillon in een grote soeppan en voeg de kip toe. Op laag vuur 40 à 50 minuten zachtjes laten trekken.

Haal de kip uit de pan en snijd het vlees in kleine blokjes.

Snijd de wortel in schijfjes en gaar die samen met de doperwten in de bouillon. Verwijderen met een schuimspaan.

Voeg de helft van het kippenvlees toe aan de bouillon en gebruik een blender om het kippenvlees te pureren.

Doe de eidooiers en room in een kom, goed roeren en door de soep roeren.

Voeg voor het serveren de boter lepel voor lepel toe, doe de kipblokjes erbij en breng op smaak met zout en peper.

Snijd kruisvormen van de wortelplakjes en doe die samen met de doperwten bij de soep.