In de keukens van Versailles worden salades onder andere bereid met: tuinkers, kervel, peterselie, rucola, andijvie, bindsla, postelein, munt, selderij, zuring, dragon, kleine pimpernel, citroenmelisse en viooltjes. Zelf houdt de Zonnekoning van een dressing van (zure) azijn en zout, maar zijn hovelingen eten hun salades met de klassieke Franse vinaigrette.
Ingrediënten:
- 150 gram sla (bijv. rucola, bindsla, andijvie postelein)
- 50 gram groene kruiden (bijv. peterselie, munt, dragon, citroenmelisse, bieslook)
- 2 eetlepels (30 ml) azijn
- 4 eetlepels (60 ml) olijfolie
- ¼ theelepel zout
- ¼ theelepel versgemalen peper
Bereiding
Doe de sla en kruiden in een grote slakom. Strooi er zout en peper over en voeg de azijn toe. Omscheppen en de olijfolie over de salade verdelen.
– Beeld: Salade, Ricardo Media Inc; Lodewijk XIV als Apollon door Henri de Gissey (1654), Bibliothèque nationale de France, département Estampes et photographie.