Schotse koninginnensoep (1829)

In Soepen door Karin Vaneker

Vanaf het midden van de 18e eeuw reist de Schot John MacDonald jarenlang door Europa, Afrika en India met zijn werkgevers. Overal waar de bediende komt, maakt hij ‘The Queen of Scots Soup’ waarvoor 6 kippen en 8 eieren nodig zijn.

De koningin van de Schotse soepen, meldt een Schots literair tijdschrift in 1829, moet onmiddellijk een standaardgerecht worden. Volgens de schrijver van het artikel redt de soep de eer van de onfortuinlijke Maria Stuart en haar familie. Zijn recept voor een delicate en milde soep die de beminnelijke Maria waardig is, maakt de Schot van: 6 kippen in kleine stukken, het hart, maag en de lever goed gewassen. In een soeppan net bedekken met water. Koken tot de kippen gaar zijn en op smaak brengen met zout en cayennepeper. Daarna roert hij fijngehakte peterselie door 8 eieren. Het eimengsel roert hij ½ minuut voor het opdienen door de soep, want dat is lang genoeg.