Snob

In Nagerechten door Anton Moonen

In een kookmagazine getiteld ‘La Bonne Cuisine’ uit het jaar 1959 vond ik het recept van een moelleux naar mijn hart. Hoe het aan zijn naam komt is mij een raadsel. Een moelleux is inderdaad niet echt iets voor beginners: een moelleux die niet zacht van binnen is, is geen moelleux meer. Misschien was zijn uitvinder een moelleux-snob? Dat zou best kunnen, want die zijn er veel, tenminste hier in Frankrijk. Ze denken allemaal de perfecte en exacte zachtheid en temperatuur van een moelleux te erkennen. Aan de ingrediënten kan het niet liggen: die zijn toch toegankelijk voor iedereen. Zestig jaar geleden bestond het glutenfree-snobisme nog niet eens, dus dat kan het ook niet zijn. Tenzij deze moelleux een voorloper was en daarom zo heet…

Ingrediënten voor 6 personen:

  • 150 g chocolade (puur)
  • 75 g boter of margarine
  • 4 eieren

Smelt de chocolade met twee eetlepels water op een zacht vuur tot hij helemaal glad is. Haal de pan van het vuur. Voeg de klontjes boter toe en vervolgens, één voor één, de eigelen. Klop de eiwitten stijf en voeg deze voorzichtig aan het mengsel toe.

Leg een stuk bakpapier op de bodem van een ingeboterde bakvorm. Zet de chocolademelange in een bain-marie en vervolgens 40 minuten in de oven (niet hoger dan 150°): let erop dat de moelleux fijn zacht blijft. Laat de Snob iets afkoelen alvorens hem uit zijn vorm te halen. Serveer hem afgekoeld of warm met een vanillesaus.

– Beeldbewerking: Collation