Soufflé Pompadour

In Het Ei door Karin Vaneker

Het eerste recept voor een soufflé is in 1742 gepubliceerd door Vincent La Chapelle. Zijn omelette soufflé wordt bereid met hartige en zoete ingrediënten als fijngehakte kalfsnieren, peterselie en sukade -gesuikerde schillen van de sukadecitroen- en bestrooit met poedersuiker.
In de 19e eeuw wordt de keukeninrichting en de oven gemoderniseerd en kunnen koks de bereiding verfijnen en recepturen gaan uitbreiden. Dankzij Marie-Antoine Carême wordt de soufflé een succes op de eettafels van de Franse elite.
Vanaf de 20e eeuw wordt het culinaire hoogstandje populair in huishoudelijke en worden soufflé kookboeken gepubliceerd die huisvrouwen inwijden in de kunst om een perfecte soufflé te bereiden.

Ingrediënten:

  • 6 biologische sinaasappels
  • 4 eieren
  • 100 gram basterdsuiker
  • 50 ml sinaasappel likeur

Bereiding
Verwarm de oven op 210°C. De soufflés worden in de sinaasappels gebakken.
Was de sinaasappels en droog ze af. Snijd de bovenkant eraf en het vruchtvlees voorzichtig los, verwijder het vruchtvlees. Kijk of de sinaasappels blijven staan, snijd de onderkant eventueel recht met een mes.

Pers het sap uit het vruchtvlees en snijd de schil van de bovenkant in hele dunne reepjes.
Splits de eieren. Doe de eidooiers en basterdsuiker in een ruime kom, klop tot licht, luchtig en verdubbeld in volume. Voeg het sap, reepjes sinaasappelschil en likeur toe, goed mixen.
Klop de eiwitten met een snuf zout stijf en schep dit voorzichtig door het sinaasappelmengsel.
Schep de vulling in de uitgeholde sinaasappels, zet ze op een bakplaat en bak de soufflés 8 tot 10 minuten in het midden van de oven, tot de vulling gerezen en goudbruin is.
Zet de soufflés voorzichtig in theekopjes en serveer meteen.