Tompouce Napoleon

In Gebak door Karin Vaneker

Vandaag is het 250 jaar geleden dat Napoleon (15 augustus 1769- 5 mei 1821) op het Franse eiland Corsica werd geboren. Vanwege zijn leidinggevende kwaliteiten wordt hij al op jonge leeftijd naar de militaire academie gestuurd. Op 16-jarige leeftijd wordt hij 2de luitenant, een paar jaar later breekt de Franse Revolutie uit, tien jaar later, in 1799, grijpt Napoleon de macht. Begin december 1804 laat de kleine Corsicaan zichzelf in de Notre-Dame van Parijs en in aanwezigheid van de paus, tot keizer kronen.

De eerste Franse keizer voerde aan de lopende band oorlog. En ook al kan een leger niet op een lege maag marcheren, voor Napoleon is eten een noodzakelijk kwaad. Zijn dagelijkse maaltijden bestaan uit voedzame kost als witte bonen, linzen, aardappelen en kip. En terwijl hij als militair geen water bij de wijn doet, werkt Napoleon zijn maaltijden binnen 20 minuten weg met wijn verdund met water.

Geheel conform de 19de eeuwse gewoonte, is Frankrijk’s legendaire Keizer met een aantal gastronomisch verantwoorde gerechten geëerd. De Fricassée de volailles à la Napoléon en Grosse pièce d’Esturgeon à la Napoléon zijn in vergetelheid geraakt. En ook al hield hij niet van toetjes en zoetigheid, op zijn 250ste geboortedag is Napoleon nog steeds als snoepje, cake en tompouce te koop!

Ingrediënten:

  • 250 gram roomboterbladerdeeg
  • 250 ml slagroom
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 100 gram aardbeienjame
  • 125 gram poedersuiker
  • 1 eetlepel (15 ml) blanke keukenstroop
  • 1 druppel rode voedingskleurstof
  • Eventueel voor de garnering verse aardbeien (circa 150 gram)

Napoleon aardbeiengebak

Bereiding

Oven voorverwarmen op 180°C.

Rol het bladerdeeg uit tot een rechthoek van 30 x 40 centimeter. Snijd het in de lengte in 3 gelijke delen. Leg de stroken op een bakplaat, ongeveer 5 centimeter uit elkaar. Gebruik een vork en prik daarmee gelijkmatig in het bladerdeeg. Zet de bakplaat 10 à 15 minuten op een koele plek.
Schuif de bakplaat in het midden van de oven, 8 à 10 minuten bakken en na 3 à 4 minuten omdraaien. Leg het bladerdeeg op een rooster.

Maak ondertussen de vulling door de slagroom, met 25 gram (circa 2 eetlepels poedersuiker) en vanillesuiker met de mixer stijf te kloppen.
Verwarm de jam in een steelpan en bestrijk 2 stroken bladerdeeg met de warme jam.
Gebruik een slagroomspuit of lepel en verdeel de slagroom over de jam. Leg de 2 stroken bladerdeeg voorzichtig op elkaar. Strijk de zijkanten eventueel glad met de platte kant van een mes.

Bereid de glazuur door de poedersuiker te zeven in een metalen schaal, zet die bovenop een pan met kokend water (bain-marie), voeg de stroop en 1 eetlepel water toe. Roeren tot een gladde glazuur ontstaat, voeg de kleurstof toe en roer deze erdoor.
Verdeel de glazuur over de 3de deegstrook, gladstrijken met de bolle kant van een eetlepel. Laat de glazuur hard worden en leg de deegstrook voorzichtig bovenop de tompouce. Voorzichtig aandrukken.

Voor het opdienen 30 minuten in de koelkast zetten, daarna voorzichtig in rechthoekige stukken snijden met een scherp.

Eventueel garneren met aardbeien en toefjes slagroom. Bron: Albert

Mol (1986) Zelf Gebakken: vers uit eigen oven.

Beeld: Jean Baptiste Isabey, Napoleon I miniatuur 1807. Tompouce Napoleon @camillestyles.
Beeldbewerking: Collation