Aristocratisch culinair erfgoed


Collation richt zich op het bewaren, ontsluiten en verspreiden van culinair erfgoed voor het grote publiek en culinair geïnteresseerden. Kennis en recepturen die het culinaire verleden verbinden met het heden worden via publicaties en internet gedeeld. Het accent van Collation ligt vooral op de talloze gerechten die zijn opgedragen aan aristocratische titels en predicaten als de diplomaatpudding, koninginnesoep en het Maria-biscuitje.

Collation bundelt de kennis en deskundigheid van culinair historica en publicist Karin Vaneker, snob-deskundige Anton Moonen en grafisch ontwerper Erwin Slaats.Karin Vaneker verdiept zich in culturele en andere geschiedenissen van eten. Sinds 1999 zijn tientallen artikelen verschenen. Vaneker is de auteur van Mavis kookt en Verse Munt, Lamsbout & Baklava: Uit de Turks-Nederlandse keuken van Meliha Genco (Fontaine Uitgevers). De afgelopen jaren heeft ze meegewerkt aan internationale publicaties en naslagwerken als de Encyclopedia of Food Cultures of the World (ABC-Clio), Oxford Encyclopedia of Food and Drink in America (Oxford University Press), Encyclopedia of Food and Agricultural Ethics (Springer) en Ethnic American Food Today (Rowan & Littlefield).

Anton Moonen is de auteur van o.a. Die Welt der Snobs (Reklam), Encyclopedie van het culinair Snobisme (Ambos|Anthos), Snob Appeal (Castelvecchi) en Snob Extrême (Paulsen).  Zijn artikelen, essays en columns nopens het snobisme zijn eveneens in verschillende talen verschenen. Moonen deelt zijn internationale en multiculturele expertise met de redacties van o.a. Vogue en Vanity Fair. Hij geeft tevens lezingen en workshops in “snob-appeal “ aan scholen en bedrijven. (www.snoblissime.com)

Erwin Slaats is grafisch vormgever met jarenlange ervaring bij ontwerpbureaus als Edenspiekermann in Amsterdam (voorheen BRS Premsela Vonk) en 11 Danes Design (Kopenhagen). Vanwege zijn passie voor eten en boeken, heeft hij verschillende (kook)boeken vormgegeven. Slaats is oprichter en eigenaar van LekkerOntwerpen. Vanuit Amsterdam verzorgt de ontwerpstudio tastbare en esthetisch aantrekkelijke vormgeving. De klantenkring van LekkerOntwerpen bestaat uit het bedrijfsleven, culturele instellingen, uitgevers en non-profit organisaties als Stichting Alzheimer Nederland, Oranje Fonds, GVB Amsterdam, Fontaine Uitgevers en Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven. (www.lekkerontwerpen.nl).

Sophie Fleytoux  werkte gedurende enkele decennia als administratie manager bij de Franse televisiezender Canal Plus en met name voor de documentaire zender Planète. Maar haar werkelijke passies zijn de Franse taal en de gastronomie. En zo belandde ze bij Collation waar ze zorg draagt voor de redactie van de Franse versie van Aristocraten en Recepten en tevens mee rechercheert naar Franse adellijke recepten en hun geschiedenis. Zelf is ze een fervente en gemotiveerde kookster die haar persoonlijke recepten deelt op haar blog: www.cuisineandme.blogspot.fr.