Koninginnekoekjes

In Gebak door Karin Vaneker

In 2001 is Hare Majesteit Koningin Máxima op zoek gegaan naar ‘de’ Nederlandse identiteit. Zeven jaar later zei de toenmalige prinses, “… die heb ik niet gevonden. ‘De’ Nederlander bestaat niet. Nederland is: grote ramen zonder gordijnen, zodat iedereen goed naar binnen kan kijken. Maar ook: hechten aan privacy en gezelligheid. Nederland is: één koekje bij de thee.”
De woorden worden de vorstin niet in dank afgenomen. Máxima krijgt felle kritiek omdat ze de Hollandse zuinigheid omschrijft met één koekje bij de thee.

Dit jaar wordt Koningsdag op afstand, maar toch samen gevierd door Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima en Hunne Koninklijke Hoogheden de Prinses van Oranje, Prinses Alexia en Prinses Ariane. Rond 10:00 uur spreekt Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander een korte boodschap uit. Om 15:00 uur gaan Hare Majesteit Koningin Máxima en Hunne Koninklijke Hoogheden de Prinses van Oranje, Prinses Alexia en Prinses Ariane het feestvarken verrassen met één koekje bij de thee. Koninginnekoekjes met krenten, want in de volksmond worden Nederlanders ook omschreven als krentenkakkers.

Ingrediënten:

  • 250 gram roomboter
  • 250 gram bloem
  • 200 gram krenten
  • 250 gram suiker
  • 50 ml rozenwater
  • 4 eieren

Bereiding

Doe de krenten in een vergiet, afspoelen onder koud stromend water. Uitlekken.
Doe de boter in een ruime beslagkom, gebruik een mixer, roer de boter tot room. Roer de suiker goed door de boter, voeg het rozenwater toe.
Splits de eieren, roer de eiwitten door het deeg.
Doe de eidooiers in een kom, goed loskloppen en samen met de krenten door het deeg roeren.
Schep de bloem erdoor en vul beboterde vormpjes voor de helft met het deeg.
Ongeveer 20 minuten gaar en bruin bakken in het midden van de oven.

A.R.F.C.A. Simonsz (1920) Geïllustreerd Kookboek

Foto: @Het Koninklijk Huis. Hare Majesteit Koningin Máxima bij de start van de viering van 100 jaar welpen van Scouting Nederland op 15 januari 2020. Koningin Máxima is beschermvrouwe van Scouting Nederland.