Mantecados Felipe II

In Gebak door Karin Vaneker

In de 16de eeuw is het Spaanse Rijk een koloniale mogendheid. De streng katholieke koning Filips II (1527-1598) financiert zijn godsdienstoorlogen met de import van rietsuiker en andere koloniale waren. Tijdens zijn regeerperiode stijgt de vraag naar suiker en sticht hij overal in zijn rijk suikerplantages en -fabrieken. Suiker is een luxe product en koekjes en snoepjes zijn voorbehouden aan de elite. De zandkoekjes die van suiker, amandelmeel, tarwebloem en reuzel worden gemaakt, worden in Spanje verkocht als snoepjes.
Volgens de overlevering krijgen de Spaanse koning en zijn derde vrouw Elisabeth van Valois (1545-1568) de koekjes aangeboden door de hertog van Benavente. Filips en de Franse Elisabeth trouwen in 1559, in hetzelfde jaar escaleert een conflict tussen ‘Den koning van Hispanje’ en Willem van Oranje (1533-1584). In mei 1568 breekt in de Spaanse Nederlanden de Tachtigjarige oorlog uit, een paar maanden later sterft Elisabeth.

Ingrediënten:

  • 150 gram reuzel
  • 150 gram amandelmeel
  • 125 gram kristalsuiker
  • 200 gram bloem

Zandkoekjes Filips II

Bereiding

Oven voorverwarmen op 150 °C.

Rooster de bloem in een koekenpan op laag vuur. Roeren met een houten lepel tot de bloem licht verkleurd is. Vermeng de bloem samen met het amandelmeel in een beslagkom.

Doe de reuzel in een beslagkom, gebruik een mixer of garde, roeren tot de reuzel luchtig is. Voeg de suiker toe, roeren en voeg het bloemmengsel beetje bij beetje toe. Roeren tot een luchtig deeg.

Verdeel het deeg, tot een dikte van 2 centimeter, op een bakplaat of bakpapier. Steek er met een glas of ronde uitsteekvorm rondjes van 5 à 6 centimeter uit.
Leg de rondjes op een ingevette of met bakpapier beklede bakplaat. Bak de zandkoekjes 15 tot 20 minuten in de oven tot ze licht verkleurd zijn.

Op de bakplaat afkoelen.

Reuzel is gesmolten varkensvet. Behalve voor koekjes wordt het vaak gebruikt voor pasteideeg. De structuur van het deeg is ‘schilferig’ en de smaak uitgesprokener dan roomboter. In recepten kan reuzel door roomboter en plantaardig vet worden vervangen.

Beeld: Filipe & Elisabeth: Alonso Sánchez Coello – Kunsthistorisches Museum Wien.
Beeldbewerking: Collation.