Courgette-pasta met zalm à la Bourbon-Sicilie

In Groenten, Vis door Anton Moonen

De illustere voorouders van prinses Béatrice van Bourbon-Sicilië regeerden over de koninkrijken Sicilië en Napels. Haar familie heeft, onder andere, een keizerin van Brazilië, keizerin van het Heilige Roomse Rijk en Oostenrijk, een koningin van Spanje en een duo Toscaanse groothertoginnen voortgebracht. Toch woont prinses Béatrice van Bourbon-Sicilië heel gewoontjes in een buitenwijk van Parijs.

Wanneer de prinses u deze zomer, na uren file op de onwelriekende Parijse ring (waar u natuurlijk de juiste afslag heeft gemist) op weg naar uw vijf-sterren camping of hotel in een Franse provincie, uitgeteld en uitgehongerd bij een overvol en deprimerend tankstation ziet staan en u uitnodigt voor een verkwikkend hapje, dan weet ik precies –daarvoor steek ik mijn beide handen in het vuur– wat de barmhartige prinses die avond voor u gaat kokkerellen: Fettucine de courgettes au saumon à la Bourbon-Sicilie! Het recept is praktisch en dus maakt ze het bijna altijd voor onaangekondigd bezoek.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 8 plakjes gerookte zalm
  • 6 courgetten
  • tuinboontjes (uit een potje)
  • verse radijsjes
  • olijfolie
  • citroen
  • korianderzaad
  • basilicum

Bereiding
Schil de courgettes en snijd ze in de lengte door. Gebruik, bijvoorbeeld, een kaasschaaf om lange dunne linten van de helften te maken.
Snijd de zalmplakjes in dunne linten. Leg in elk bord een laagje courgette-linten met daarop een laagje zalm, herhalen tot de courgettes en zalm op zijn.
Garneren met tuinbonen, fijngesneden radijsjes en spaarzaam bestrooien met korianderzaad.
Breng op smaak met olijfolie, citroensap en basilicum.
Koud opdienen, eventueel met een glas droge rosé.

Foto: Prinses Béatrice van Bourbon-Sicilië; Wapen van Regno delle Due Sicilie; Courgette-pasta met zalm à la Bourbon-Sicilie.
Receptfotografie: Sophie Fleytoux.