Her Majesty’s Christmas Pudding

In Gebak door Karin Vaneker

Van oudsher wordt de Christmas Pudding (kerstcake) in het Verenigde Koninkrijk al in de zomer bereid. Ook is het een nationale gewoonte geworden om de kerstcake op Stir-up Sunday te bereiden.
De laatste zondag voor Advent, viel dit jaar op 24 november. Toch heeft koningin Elizabeth II besloten om de traditionele kerstpudding op het allerlaatste moment te bereiden. Voor de gelegenheid is een nieuw recept gecreëerd en op 93-jarige leeftijd is de Britse vorstin samen met haar zoon prins Charles (71), kleinzoon prins William (37) en achterkleinzoon prins George 6) de paleiskeuken ingedoken.
Speciaal voor de kerstdagen het recept van de kerstcake die Mrs. McKee, in de jaren vijftig, voor Hare Majesteit heeft bereid.

Mrs. McKee is niet alleen de eerste vrouwelijke chef-kok van het Britse vorstenhuis. In 1951 begon ze op 55-jarige leeftijd in de paleiskeuken van de toenmalige prinses Elizabeth. En ook al was ze Zweeds, erg verlegen en nerveus, voor haar eerste maaltijd kreeg ze meteen vorstelijke complimenten. Na de dood van koning George VI (1895-1952) trad McKee in dienst van de Queen Mother (koningin-moeder), koningin Elizabeth I (1900-2002). En bij haar vertrek uit de paleiskeuken verzocht koningin Elizabeth II haar om haar recepten op te schrijven. Helaas, was Mrs. McKee gewend om aantekeningen, maten en gewichten in het Zweeds op te schrijven. Pas in 1963 was ze klaar met de vertaling. In het voorwoord van haar kookboek ‘To Set Before A Queen’ schrijft Mrs. McKee: When Her Majesty reads this book, I would like to offer my profoundest apologies. (Of: Wanneer Hare Majesteit dit boek leest, wil ik haar mijn meest oprechte excuses aanbieden.)

Ingrediënten:

 • 450 gram roomboter
 • 675 gram bloem
 • 450 gram fijne kristalsuiker
 • 450 gram krenten
 • 450 gram Sultana rozijnen
 • 2 eetlepels (20 gram) marmelade
 • 100 gram sukade
 • 10 eieren
 • 1 theelepel zout
 • 1 eetlepel (20 gram) keukenstroop
 • ½ eetlepel nootmuskaat

McKee’s Christmas Cake

Bereiding

Oven voorverwarmen op 150 °C. Bestrijk een springvorm van Ø 28 cm met boter en bekleed de rand met een lange strook van circa 15 centimeter bakpapier.

Snijd de boter in kleine stukken, doe deze samen met de suiker in een grote beslagkom. Met de mixer roeren tot licht en romig. Roer de marmelade en stroop door het beslag. Scheid 1 ei, vang het eiwit op in een beslagkom. Roer alle eidooiers, stuk voor stuk, telkens samen met 1 eetlepel bloem door het beslag. Herhalen tot de eieren op zijn.

Vermeng de krenten, rozijnen en sukade met de bloem. Voeg de nootmuskaat en zout toe. Roer de vanille en amandel essence door het beslag en tenslotte de rum. Roer de bloem met de vulling door het beslag.

Klop de eiwitten stijf, voorzichtig door het beslag scheppen. Doe het beslag in de bakvorm en bak de cake 2 tot 3 uur in de voorverwarmde oven. Kerstcake wordt een paar uur lang goudbruin gebakken op een lage temperatuur. Controleer de oventemperatuur na 20 minuten en verlaag de temperatuur eventueel. Gebruik een satéprikker om de gaarheid van de cake in het midden te testen. Afkoelen in de springvorm. De afgekoelde cake eventueel besprenkelen met een paar eetlepels rum of likeur.

Mrs. McKee, formerly cook to Her Majesty The Queen and Her Majesty The Queen Mother (1963) To Set Before A Queen.

Beeld: The Royal Family Channel (fotografie: Chris Jackson, Getty Images).
Beeldbewerking: Collation