Kipburger à la York

In Vlees door Karin Vaneker

Op 30 november is het Saint Andrew’s Day, de nationale feestdag van Schotland. De heilige Saint Andrew kennen we in Nederland als Andreas de apostel.
Prins Andrew, de hertog van York (1960) is een naamgenoot van de Schotse beschermheilige. Maar terwijl Andreas de apostel vanwege zijn goede daden na zijn dood heilig werd verklaard, is de tweede zoon van de Britse vorstin Elizabeth II tijdens zijn leven flink in opspraak geraakt.
Door zijn betrokkenheid bij een seksschandaal heeft de Britse prins al zijn 230 publieke functies moeten neerleggen. Prins Andrew was onder andere beschermheer van een groot aantal scholen en universiteiten, militaire- en sportorganisaties, ziekenhuizen en, last but not least, de NSPCC, de grootste Britse liefdadigheidsinstelling op het gebied van het voorkomen van kindermishandeling en het seksuele misbruik van kinderen en jongeren.

Ingrediënten:

  • 500 gram kipgehakt
  • 1 teentje knoflook
  • ½ bosje peterselie
  • ¼ theelepel kruidnagel
  • ½ theelepel zout
  • ¼ theelepel peper
  • 1 ei
  • 1 eetlepel maizena
  • 4 eetlepels (40 gram) havermout* of paneermeel
  • 5 plakken York ham (gekookte ham)
  • 5 plakken Mozzarella
  • Olie

Bereiding
Hak de knoflook en peterselie heel fijn.
Doe het gehakt in een ruime kom. Goed vermengen met de knoflook, peterselie, kruidnagel, zout, peper, ei, maizena en havermout.
Wikkel elke plak ham om een plak mozzarella.
Verdeel het gehakt in 10 stukken. Druk 5 stukken plat met de handpalm, leg de ham/mozzarella erop en bedek ze met de overgebleven stukken.
Voorzichtig plat drukken, zodat de ham/mozzarella bedekt is met gehakt.
Bak de burgers in een beetje boter of olie in een koekenpan op middelhoog vuur, 5 à 6 minuten per kant.
Serveer de burgers op een broodje of met patat.

* In Schotland wordt Saint Andrew’s Day gevierd met traditionele Schotse gerechten. Havermout speelt een grote rol in de Schotse keuken. Het vermengen van gehakt met havermout is een oude Schotse gewoonte.

** York is een noord-Engelse stad in het ceremoniële graafschap North Yorkshire. York ham is de beroemdste Engelse ham. De licht gerookte, drooggezouten ham, is zouter en milder van smaak dan andere Europese drooggezouten hammen. York ham is vergelijkbaar met gekookte ham, die we in Nederland kennen als schouder-, achter-, been-, boeren-, en grillham. Met als verschil dat Nederlandse gekookte ham gerookt of juist ongerookt wordt bereid.

Beeldbewerking: Collation. Receptfoto: microchef.com