De Prinsen zur Lippe

In Baron & Barones, Graaf & Gravin, Kasteelheer & Kasteelvrouwe, Koning & Koningin, Prins & Prinses door Anton Moonen

Lippe was vroeger niet meer dan een graafschap, genoemd naar een doorstromend riviertje, waarvan ooit één ambitieuze graaf hogerop wilde (wie niet?!)  en door middel van betaling (ook dat is menselijk) in de rijksvorstenstand terecht kwam. Ook leden van aristocratische familie hebben wel eens meningsverschillen : je wilt je blauw bloed tenslotte niet met Jan en alleman delen. En zo ontstonden er vertakkingen, waaronder Lippe-Biesterfeld, de tak die aan de opa van onze koning zijn achternaam gaf.

lippe-wapen-1687Nu weten we beslist al meer dan we eigenlijk wilden weten over onze Prins Bernard. Hoe gaat het de jongere generatie, la jeunesse dorée ? Het huidige hoofd van het Huis Lippe is Stephan Leopold zur Lippe, wiens vader en Bernard dus neven waren en dezelfde grootvader deelden. De prins woont nog steeds op het stamslot in Detmold in Noordrijn-Westfalen, waarvan een gedeelte toegankelijk is voor de gewone burger. Tegen bijbetaling (want voor niks gaat de zon op) doet de goede kasteelheer zelfs de aristocratische deuren van zijn porseleinkast open. Maar al die hartverwarmende intenties  zijn blijkbaar niet voldoende voor het onderhoud van zijn vorstelijk verblijf  en gezin en dus is hij tevens bezig als advocaat en belastingadviseur.

Mijn advocaat voor Duitse aangelegenheden is een doodgewone Freifrau : meer hoeft echt niet hoor. Duitsers zijn erg “impressionnables”: de geringste titel – zelfs een onnozel “Herr Doktor“ – is vaak al genoeg om de tegenpartij te destabiliseren. Laat staan een argeloze ambtenaar van de belastingdienst die plotseling een Hoogvorstelijke Doorluchtigheid aan de telefoon krijgt.

Oranjedeskundige Jaap van Osta zei ooit dat Lippe het “onbeduidenste van alle onbeduidende Duitse vorstenhuizen” was. Is dat eigenlijk nog zo? Behalve de naaste verwantschap met ons Koninklijk Huis, is een oom van mevrouw Zur Lippe gehuwd met de jongere zus van koningin Margaretha II van Denemarken. Bovendien is ze een nicht van Georg Friedrich Ferdinand van Pruisen, het hoofd van de Pruisische tak van het Huis Hohenzollern, één van de majesteitelijkste bedrijven van Europa. Neef is overigens, mocht er in het Koninkrijk der Nederlanden  ooit een tekort zijn, één van de rechthebbenden op de titel Prins van Oranje.

U heeft het hopelijk wel door dat het belangrijk is dat we een foutloze relatie met deze familie en deze regio onderhouden. Je weet maar nooit wat de geschiedenis nog in petto heeft. Heer van Osta zou zijn tong moeten afbijten.

Om die pijnlijke uitspraak goed te maken, maakt u vanavond eens een echte ouderwetse pudding,  niet uit een pakje of een zakje, een authentieke pudding uit het vorstendom Lippe uit een, nota bene, Frans kookboek. Een pudding die gezien en opgediend kan worden !

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de witte crème

  • ½ dl melk
  • 50 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 80 g amandelpoeder
  • 40 g aardappelmeel
  • 4 eiwitten

Voor de gele crème

  • 4 eidooiers
  • 3/8 l droge witte wijn
  • 20 g aardappelmeel
  • 1 citroenschil

Voor de garnering

  • 10 makarons
  • 200 g slagroom

Pudding du Land de Lippe

Bereiding

Verwarm de melk met de suiker en de vanillesuiker.

Voeg de amandelpoeder toe.

Meng het aardappelmeel met een beetje water en giet het bij de melk.

Laat de melk koken en vervolgens afkoelen.

Klop de eiwitten stijf en voeg ze voorzichtig aan de crème toe.

Zet de crème in de ijskast.

Voor de gele crème:

Klop de eidooiers met een garde.

Voeg op een zacht vuur de wijn, de suiker en de geraspte citroenschil toe. Blijf kloppen.

Meng het aardappelmeel met een beetje water en voeg dit aan de crème toe. Opnieuw kloppen tot de crème dik wordt en aan de garde blijft kleven.

Laat de gele crème een beetje afkoelen en giet ze over de witte crème.

Zet de pudding enkele uren in de ijskast. Serveer met de koekjes en de slagroom lichtelijk bestrooid met geraspte citroenschil.