Gevulde tomaten Monaco

In Groenten, Salades door Karin Vaneker

Op 23 januari 2017 is Prinses Carolina van Monaco zestig jaar geworden. Vanaf eind jaren zeventig wordt het turbulente (liefdes)leven van de oudste dochter van prins Rainier III en de Amerikaanse filmster Grace Kelly door de pers breed uitgemeten. In dezelfde periode populariseert de tomaat in de vaderlandse keuken en verschijnen allerlei recepturen voor feestelijke tomatenhapjes. Ook al is het recept meer dan honderd jaar oud, gevulde tomaten op de manier van Monaco worden in Nederland nooit echt populair.

Ingrediënten

  • 4 grote of 8 kleine rijpe tomaten
  • 2 eetlepel (30 ml) olijfolie
  • 2 eetlepel (30 ml) azijn
  • zout
  • peper
  • 1 blik tonijn in olijfolie
  • 4 ansjovisfilets
  • 2 hardgekookte eieren
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 1 eetlepel fijngehakte bieslook
  • eetlepel fijngehakte peterselie
  • 1 eetlepel fijngehakte kervel
  • 1 eetlepel fijngehakte dragon
  • 50 à 60 ml (4 eetlepels) mayonaise

Tomates à la Monégasque

Bereiding
Was de tomaten en snijd het kapje eraf. Bewaar het kapje. Gebruik een theelepel om de tomaten voorzichtig uit te hollen.

Bestrooien met zout en peper. Doe de olie en azijn in een kopje, roeren en verdelen over de tomaten. 30 tot 40 minuten laten staan op een koele plaats.

Laat de tonijn uitlekken. In stukjes verdelen. Hak de ansjovisfilets, kappertjes en eieren fijn.

Doe de mayonaise in een kom en schep de tonijn, ansjovisfilets, kappertjes, eieren en fijngehakte eieren erdoor.

Draai de tomaten om en laat ze 5 minuten uitlekken op keukenpapier.

Vul de tomaten met de tonijnsalade. Op kamertemperatuur serveren.

Foto: Het Volkomen Kookboek 1976 – Wapenschild Monaco – Carolina van Monaco met haar man Stefano Casiraghi en kinderen, gefotografeerd door Karl Lagerfeld.