Prinses Beatrixpudding

In Nagerechten door Karin Vaneker

Dit jaar wordt prinses Beatrix 82 jaar en is het beëindigen van de Tweede wereldoorlog 75 jaar geleden. Dé reden dat overal in Nederland herdenkingen en vieringen worden georganiseerd. Tijdens de oorlog woonde de prinses in een buitenwijk van het Canadese Ottowa. Op 7 jarige leeftijd is ze, na de bevrijding van Nederland, samen met haar familie naar paleis Soestdijk verhuisd. Vooral het Nederlandse eten en de tafelmanieren vielen haar toen tegen. Aan tafel met een volle mond praten, mocht ze niet meer en biefstuk en ijs eten ook al niet. Pudding uiteraard wel!

Ingrediënten:

  • 200 gram witbrood zonder korst
  • 3 eierdooiers
  • 3 eiwitten
  • 4 deciliter melk
  • 4 eetlepels (60 gram) roomboter
  • 6 eetlepels (90 gram) suiker
  • ‘De Betuwe’ Meikersenjam

Bereiding
Vet een ruime puddingvorm in met een beetje boter.
Doe het brood, de melk en boter in een ruime steelpan. Aan de kook brengen, goed roeren. Afkoelen.
Doe de eidooiers en 3 eetlepels suiker in een mengkom, gebruik een garde of mixer om de eidooiers en suiker schuimig te kloppen. Schep het mengsel door het broodmengsel.
Klop 2 eiwitten stijf in een mengkom en schep de eiwitten door het mengsel.
Vul de puddingvorm en sluit de vorm af met een deksel of aluminiumfolie. Kook de pudding ongeveer 1 ½ uur in een ruime pan met een laagje water (bain marie). Neem de vorm uit het water, laat de pudding zonder deksel 5 à 10 minuten afkoelen en stort de pudding op een vuurvaste schaal.
Verwarm 6 eetlepels jam in een steelpan en bestrijk de pudding ermee.
Klop 1 eiwit stijf met 3 eetlepels suiker en verdeel het eiwit over de pudding.
Zet de pudding in een gloeiend hete oven of onder de grill tot de pudding goudbruin is.

Bron: Verwachte en onverwachte gasten (circa 1950) Koninklijke Maatschappij ‘De Betuwe’ N.V., Tiel; N.V. Corn Products Company, Amsterdam; N.V.Oliefabrieken T. Duyvis Jz., Koog a/d Zaan; Maggi’s Producten Maatschappij N.V., Amsterdam.

Beeldbewerking: Collation