Arme Ritter

In Het Ei door Anton Moonen

Wanneer u aan een ridder denkt, denkt u hoogstwaarschijnlijk meteen aan zijn schitterende harnas, zijn lans met kleurrijke satijnen linten en vaandels versiert, zijn Renaissance helm (gevoerd met soepel leer en verfraaid met exotische pluimveren) en zijn schild natuurlijk, opgesierd met het imposante wapen van zijn illustere afkomst. Het lijdt geen twijfel: de ridder is bling-bling!
Behalve in Duitsland blijkbaar want daar komt dit recept vandaan: Arme Ritter. In de USA noemen ze het French Toast. Dat klinkt toch meteen chiquer niet waar? Veel smaakvoller in ieder geval dan onze ‘wentelteefjes’ toch? Ik durf het woord niet eens uit te spreken!
Het recept is authentiek maar wel in een luxueus, hedendaags jasje gestoken. Om de arme takken van de Germaanse adel te ondersteunen en in herinnering te houden. Culinair patrimonium heet dat heel deftig. Dat is onze core business nu eenmaal. Arme Ritter gaan er bij ons als een brievenbus in.

Ingrediënten:

  • 4 sneetjes wit brood
  • 4 eieren
  • ¼ à ½ l melk
  • 50 à 80 g boter
  • 1 vanillestaafje
  • Citroenschil
  • Paneermeel
  • Gemalen kaneel
  • Suiker

Bereiding
Verwarm de melk met 1 eetlepel suiker, de citroenschil en de vanille.
Laten afkoelen en het staafje verwijderen. Klop de eieren.
Wentel het brood in de melk, vervolgens in de eieren en als laatste in het paneermeel. Bak de sneden aan beide kanten goudbruin.
Bestrooi met kaneel en suiker.
Eventueel opdienen met verse aardbeien of bessen.

Receptfoto: @Lunettas Küche
Beeldbewerking: Collation